2017

Sneller diagnose longembolie met minder CT-scans

08 augustus 2017

Het is veilig. Een patiënt weet sneller of er daadwerkelijk sprake is van een longembolie. En er zijn geen of minder CT-scans nodig. Hierdoor zijn naast minder onnodige blootstelling aan röntgenstralingen ook de risico’s op nierstoornissen en allergische reacties door contrastvloeistof veel kleiner. Dat zijn de grote voordelen van een nieuwe diagnosemethode naar longembolie.

(vlnr) Liselotte van der Pol, Ronne Mairuhu en Stephanie Kooij onderzochten een nieuwe diagnostiekmethode bij patiënten met verdenking op longembolie

In het Haga en 10 andere ziekenhuizen leidde een wetenschappelijke studie naar het zogenoemde YEARS-algoritmeonderzoek tot deze conclusies. Bij een longembolie zit een bloedvat naar de longen verstopt. Daardoor komt minder zuurstof in het bloed en krijgt de patiënt het benauwd. Een ernstige longembolie kan levensbedreigend zijn.

656 patiënten

Vanuit het HagaZiekenhuis deden 3 artsen mee aan het landelijke wetenschappelijke onderzoek. Internist Ronne Mairuhu en de artsen in opleiding tot specialist (aios) Stephanie Kooij (longziekten) en Liselotte van der Pol (interne geneeskunde). Zij begeleidden in het Haga 656 van de in totaal 3465 patiënten die landelijk meededen. De coördinatie van het onderzoek was in handen van het LUMC in Leiden.

Tot voor kort werd voor het stellen van de diagnose longembolie naar 8 patiëntenkenmerken gekeken (gescoord). Afhankelijk van het aantal scorepunten werd een bloedtest gedaan. Internist Ronne Mairuhu vertelt dat bij de nieuwe methode de patiënt bij een verdenking op longembolie direct al een bloedtest krijgt. "Daarnaast kijken we nog  maar naar 3 kenmerken: hoest de patiënt bloed op? Heeft hij of zij symptomen van een trombosebeen?  En is een longembolie de meest waarschijnlijke oorzaak van de klachten?"  

Tijdswinst en kostenbesparend

Door de bloeduitslag en de scores te combineren, is er veel sneller een diagnose. Hierdoor is een CT-scan vaak niet meer nodig. Dat was ook het doel van de nieuwe methode: minder mensen blootstellen aan een CT-scan omdat deze scans een risico geven op nierfunctiestoornissen en allergische reacties door het toedienen van contrastvloeistof. Daarnaast zijn scans duur en tijdrovend.

Liselotte van der Pol is blij met het resultaat: "Dankzij de nieuw methode zijn in de onderzoeksperiode 14 procent minder CT-scans aangevraagd en uitgevoerd. Zonder dat dit tot meer gemiste diagnoses leidde. De nieuwe manier van diagnostiek blijkt volgens de uitkomsten van het onderzoek zeer efficiënt en veilig te zijn voor patiënten."

Zwangere patiënten

"In het HagaZiekenhuis onderzoeken we nu of we de nieuwe methode kunnen toepassen bij zwangere patiënten," vult Stephanie Kooij aan. "Zij komen vaker met een verdenking op een longembolie, omdat zwangerschapsklachten erg kunnen lijken op de klachten bij een longembolie. Het zou fijn zijn als we ook voor deze groep patiënten minder CT-scans nodig hebben."

De nieuwe methode staat, na publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet, wereldwijd in de belangstelling. Publicatie in dit tijdschrift is volgens veel medische wetenschappers één van de hoogst haalbare erkenningen.

 

Wat is een longembolie?

Bij een longembolie zit een bloedvat naar de longen verstopt. Daardoor komt er minder zuurstof in het bloed en krijgt de patiënt het benauwd. Een ernstige longembolie kan levensbedreigend zijn. Hoeveel mensen in Nederland jaarlijks een longembolie krijgen, is onbekend. Bij ongeveer 2,6 op de 1.000 patiënten denken artsen aan een longembolie. Gemiddeld blijkt bij onderzoek dat 1 op de 4 van deze mensen ook echt een longembolie heeft. Dit komt neer op 10.000 tot 12.500 gevallen per jaar.

Kijk voor meer informatie op https://www.longfonds.nl/longembolie/wat-is-een-longembolie.

 

 

Nieuwsoverzicht

januari 2017februari 2017maart 2017april 2017mei 2017juni 2017juli 2017augustus 2017september 2017oktober 2017november 2017december 2017
 

Volg ons op

  • Volg ons op Twitter
  • Volg ons op Youtube
  • Volg ons op Facebook