2017

Nieuw voedingsassortiment voor onze patiënten

09 februari 2017

Het HagaZiekenhuis heeft een nieuw voedingsassortiment, dat aansluit bij de nieuwe Schijf van Vijf: minder rood vlees, meer vegetarische opties en meer producten met minder zout en/of minder vet. “Zo serveren we geen zoute pinda’s meer als tussendoortje, maar ongebrande ongezouten noten”, vertelt diëtist Lies Bosch. “Ook het assortiment voor patiënten die een eiwitverrijkt dieet nodig hebben is nieuw: lekkerder, aantrekkelijker en gevarieerder.”

Diëtist Lies Bosch presenteert een van onze patiënten een glaasje eiwitverrijkt sap uit het nieuwe assortiment

"Ons doel is de patiënten meer te laten eten, zodat ze goed aansterken en sneller herstellen", aldus Lies. "Deze rigoureuze wijziging van het voedingsassortiment is de start van een nieuw voedingsbeleid in het Haga. Uitgangspunt van de veranderingen is de Schijf van Vijf. We bieden meer plantaardige en minder dierlijke voedingsproducten aan. We hebben bijvoorbeeld minder bewerkt rood vlees, er zijn meer vegetarische opties en er zijn producten met minder (verzadigd) vet. Ook zijn er meer producten die minder zout bevatten. Het croissantje is verdwenen, de kaas is vervangen door varianten met minder zout en er is een nieuw soort kaas bijgekomen: Kees. Dat bevat minder zout én minder verzadigd vet."

Verrijkte tussendoortjes

"Het nieuwe assortiment is er voor alle patiënten maar er zijn veel producten bij die speciaal bedoeld zijn voor patiënten met een verhoogd risico op ondervoeding (een tekort aan energie, eiwitten en voedingsstoffen). Patiënten rond een operatie vormen een risicogroep, evenals ouderen en chronisch zieken. Gemiddeld 35-40% van onze patiëntenpopulatie heeft een verhoogd risico op ondervoeding, afhankelijk van het ziektebeeld. Deze patiënten worden op een eiwit- en energieverrijkt dieet gezet en krijgen driemaal daags een verrijkt tussendoortje. De meest populaire producten zijn vervangen door betere, verrijkte alternatieven. Zo bevatten het nieuwe brood, de nieuwe Carezzo-soep en de cake extra eiwitten. En het is allemaal nog lekker ook."

Populair sapje

"Populair bij de tussendoortjes is het nieuwe sinaasappelsap. Dat is met eiwitten verrijkt, maar smaakt gewoon naar sap. Een bekertje bevat maar 150 milliliter, dus de patiënt heeft het zo op. En daar zijn we blij mee. Het is natuurlijk belangrijk wát we patiënten aanbieden, maar het is nog veel belangrijker dat ze het daadwerkelijk opeten. Patiënten die ziek zijn, hebben vaak weinig eetlust en zien ertegen op om te gaan eten. We hebben er daarom voor gezorgd dat het eten er aantrekkelijk uitziet, dat er veel keuze is en dat ze het gemakkelijk op kunnen eten. Zo hebben we meer smeerseltjes aan het assortiment toegevoegd, zoals roomkaas, kipsaté en hummus (kikkererwtenpasta). We hadden al eier- en tonijnsalade. Dit 'gladde' broodbeleg gaat er gemakkelijker in dan kaas of vleeswaren."

Enthousiaste reacties

"De eerste reacties van patiënten zijn enthousiast. Het nieuwe assortiment lijkt meer op eten dat ze kennen van thuis en minder op verplichte dieetvoeding. We hebben overigens ook nog steeds drinkvoeding hoor. Dat is een complete voeding met vitaminen, mineralen, calorieën en eiwitten. Maar het smaakt wel anders dan normaal. Mensen die hier niet van houden of die een keer wat anders willen, hebben nu veel meer keuze en dat doet eten", besluit Lies.

Waarom eiwit- en energieverrijkte voeding?

Eiwitverrijkte voeding

Eiwitten zijn belangrijk voor het herstel van de patiënt en voor het behoud van spiermassa. Als je een week in bed ligt, verlies je in een week tijd 1,4 kilo aan spiermassa. Je verzwakt dan letterlijk. Spieren bestaan uit eiwitten en je moet dus eiwitten blijven eten. Daarnaast heb je calorieën nodig om de eiwitten om te zetten in spiermassa. Zeker als je een wond hebt (dat is een eiwitverlies), zijn eiwitten heel belangrijk.

 

Nieuwsoverzicht

januari 2017februari 2017maart 2017april 2017mei 2017juni 2017juli 2017augustus 2017september 2017oktober 2017november 2017december 2017
 

Volg ons op

  • Volg ons op Twitter
  • Volg ons op Youtube
  • Volg ons op Facebook