2017

Minister Schippers opent Innovatielab in het HagaZiekenhuis

27 januari 2017

“Kun je dansen?” vraagt robot Pepper aan minister Schippers die het InnovatieLab van het HagaZiekenhuis op locatie Leyweg op 27 januari komt openen. De minister praat ook via een online verbinding met de 7-jarige Deviya, een patiëntje van het Juliana Kinderziekenhuis, die thuis achter haar laptop zit. Samen tellen ze af en daarmee is het Haga-InnovatieLab officieel geopend. De opening van het InnovatieLab is tevens de afsluiting van de inspirerende e-healthweek.

Robot Pepper staat al op de minister te wachten als zij samen met Chiel Huffmeijer, voorzitter Raad van Bestuur van Reinier Haga Goep naar het InnovatieLab loopt. De minister wordt bestookt met vragen: "Ziet u toekomst voor mij in de zorg?' en "Danst u mee?' Zij moest hartelijk lachen om de laatste vraag. In het InnovatieLab krijgt de minister via online-verbinding contact met Deviya. Ze nodigt Deviya uit om samen het InnovatieLab te openen. Dat doen ze door af te tellen van 4 tot 0.

Sinds een paar weken is het Haga-InnovatieLab in de lichtstraat ingericht. "Het is de ontmoetingsplek voor iedereen met verbeterideeën, met vragen of als je wilt brainstormen over mogelijke oplossingen", legt Irene Reiziger, projectmanager InnovatieLab, uit. "Als we nieuwe technologie-ideeën slim gaan inzetten helpt het ons om de zorg toegankelijker en patiëntvriendelijker te maken. Wie anders dan minister Schippers zou ons InnovatieLab beter kunnen openen!"

Innovatief werken stimuleren

Het Haga-InnovatieLab faciliteert de medewerkers met tijd, kennis en de zoektocht naar middelen. Het verbindt de interne organisatie-eenheden met elkaar en met de buitenwereld. "We innoveren als HagaZiekenhuis al op tal van manieren", vertelt Irene. "Denk aan de hybride operatiekamer, de integratie van de huisartsenpost (HAP) en de Spoedeisende Hulp (SEH) op het Spoedplein. Hoe zorgen we ervoor dat we het innovatief werken vasthouden en zelfs verder stimuleren? Met deze ontmoetingsruimte bieden we medewerkers en patiënten een platform waar ze zich kunnen laten inspireren door anderen. Van patiënt tot specialist, van schoonmaker tot verpleegkundige, iedereen kan hier zijn innovatieve ideeën om de zorg te verbeteren indienen."

Schippers stimuleert e-health

Innovatie in de zorg komt zeker tot uiting in e-health: het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Voor stimulering van e-healthinitiatieven heeft minister Schippers in 2016 20 miljoen euro uitgetrokken voor 4 jaar. Haar doel is veelbelovende innovaties sneller bij de patiënt te brengen en een plek te geven in de gezondheidszorg. De minister vindt dat e-health een onderdeel van de zorg moet worden dat net zo natuurlijk wordt aangeboden als traditionele zorg. Deze doelstelling past volledig in de visie van het HagaZiekenhuis. En het Haga heeft de e-healthweek dan ook aangegrepen om een podium te geven aan de vele initiatieven die er al zijn.

KlasseContact

Een mooi voorbeeld van e-ehealth dat in het Juliana Kinderziekenhuis wordt gebruikt is KlasseContact. Dankzij dit project kan Deviya, die iedere 2 maanden een paar weken wordt opgenomen in het Juliana Kinderziekenhuis, gewoon meedoen met haar klasgenootjes. Ze kan vanachter haar laptop actief meedoen met wat er in de klas gebeurt, alsof ze er zelf bij is. De moeder van Deviya vindt het een grote eer dat de minister met haar dochter gaat praten.

 

Nieuwsoverzicht

januari 2017februari 2017maart 2017april 2017mei 2017juni 2017juli 2017augustus 2017september 2017oktober 2017november 2017december 2017
 

Volg ons op

  • Volg ons op Twitter
  • Volg ons op Youtube
  • Volg ons op Facebook