2017

Meer sedatie, minder narcose: prettiger voor patiënten

29 juni 2017

Patiënten en specialisten in het HagaZiekenhuis kiezen steeds vaker voor sedatie (bewustzijnsvermindering) in plaats van narcose. Dat biedt veel voordelen: een sedatie (in de lichte variant vaak roesje genoemd) is veel patiëntvriendelijker, kan op de afdeling gebeuren en is sneller en makkelijker te plannen. In het HagaZiekenhuis kunnen we dankzij 3 sedatiepraktijkspecialisten bij steeds meer behandelingen sedatie aanbieden.

Het team sedatiepraktijkspecialisten bestaat uit Mike Schild, Onno Weeda en Etienne Souren. "In de regio is het Haga het enige ziekenhuis dat sedaties op deze schaal aanbiedt", vertelt Mike Schild. "Afgelopen jaar hebben we 1200 sedaties gedaan en de prognose voor dit jaar is dat we er 1500 tot 1600 zullen gaan uitvoeren. Dat komt doordat we een grote naamsbekendheid hebben gekregen. Er zijn steeds meer specialismen die gebruikmaken van onze diensten en ook patiënten weten ons steeds beter te vinden. We worden bij steeds meer behandelingen ingezet, zoals verbandwissels die voorheen op de OK moesten plaatsvinden. Dat kan nu op de afdeling zelf."

Zeer kleine risico's

Etienne Souren: "Het voordeel van een sedatie is dat deze op locatie (bijvoorbeeld op een afdeling) kan plaatsvinden, terwijl een narcose in de OK moet worden gegeven. Daardoor kan een sedatie vaak makkelijker en sneller. Onder een goed uitgevoerde sedatie blijft de patiënt zelfstandig ademen en zijn de risico's zeer klein. Daarom hoeft er ook geen anesthesioloog aanwezig te zijn, hoewel wij wel onder supervisie van een anesthesioloog werken."

Patiëntvriendelijker

"Een sedatie kan net zo effectief zijn als een narcose, dus het kan bij veel ingrepen en behandelingen worden toegepast. Voorbeelden zijn scopieën, elektrocardioversies, longonderzoeken en beenmergpuncties. Maar ook bij enkele urologische en gynaecologische ingrepen en KNO-behandelingen. Bij grote (operatie)wonden is narcose wel noodzakelijk. Maar als dit niet het geval is, is een sedatie in veel opzichten patiëntvriendelijker; de patiënt hoeft niet naar de OK en komt niet op een wachtlijst. Voor de arts is het vaak ook prettiger dat hij zich exclusief met de ingreep bezig kan houden terwijl wij met de sedatie bezig zijn. En sedaties worden natuurlijk ook toegepast bij mensen die bang zijn voor een behandeling, bijvoorbeeld bij claustrofobiepatiënten die een MRI-scan moeten ondergaan", vertelt Mike Schild.

 

Wat is een sedatie?

Een sedatie is een bewustzijnsvermindering die wordt gegeven bij fysiek of mentaal belastende ingrepen, zoals endoscopieën (kijkoperaties van de dikke darm). Sedatie wordt al dan niet in combinatie met analgesie (pijnbestrijding) gegeven. De specialist geeft lichte sedatie, maar sinds 2013 hebben we hiervoor sedatiepraktijkspecialisten in dienst, die matige tot diepe sedatie geven. Zij houden zich tijdens de behandeling uitsluitend met de sedatie bezig, terwijl de specialist de behandeling uitvoert.

Patientenfolder met informatie over sedatie

 

Nieuwsoverzicht

januari 2017februari 2017maart 2017april 2017mei 2017juni 2017juli 2017augustus 2017september 2017oktober 2017november 2017december 2017
 

Volg ons op

  • Volg ons op Twitter
  • Volg ons op Youtube
  • Volg ons op Facebook