2017

Longartsen blij met Orkambi in basispakket

26 oktober 2017

Longarts Renske van der Meer reageert verheugd op het nieuws dat het medicijn Orkambi nu toch wordt vergoed via het basispakket. Zo’n 110 patiënten in het HagaZiekenhuis met ongeneeslijke, erfelijke taaislijmziekte (Cystic Fibrosis) komen in aanmerking voor behandeling met het medicijn. Van der Meer is een van de longartsen in ons CF-centrum

"De patiënten die Orkambi kunnen krijgen, hebben 2x de genetische zogenaamde F508del-mutatie. Dit is de meest voorkomende mutatie onder CF-patiënten," legt Renske uit. "De medicijnen die zij tot nu toe krijgen, zijn enkel symptoombestrijdend. Orkambi is het eerste geneesmiddel dat de oorzaak van de ziekte daadwerkelijk aanpakt. Een aantal patiënten heeft het middel als proef al eerder met positief resultaat kunnen gebruiken. Zij voelen zich veel beter, hebben meer energie, kunnen weer werken, hoesten minder slijm op en hun longfunctie verbetert."

Voorwerk

Het CF-centrum heeft al veel voorwerk gedaan om de introductie van Orkambi zo goed mogelijk te laten verlopen. "We laten de patiënten zo snel als mogelijk starten met de behandeling waarbij de nadruk ligt op goede begeleiding en voorlichting. Hierin heeft de HagaApotheek ook een heel belangrijke rol."

HagaApotheek distribueert Orkambi

De HagaApotheek gaat het medicijn Orkambi verstrekken aan de CF-centra door bijna heel Nederland. Deze centrale distributie en kennis hebben absoluut meerwaarde in de kwaliteit van de zorg. De HagaApotheek houdt van alle patiënten de mogelijke bijwerkingen en therapietrouw nauwkeurig bij. Zonodig kan er bijtijds op worden bijgestuurd. Voor patiënten geeft dat een veilig gevoel. Samen met apothekers Maarten Ploeger en Edwin Brokaar gaan we alle effecten van deze aanpak in studieverband nauwkeurig bijhouden."

Lees ook dit bericht op Omroep West hoe enthousiast een van onze patiënten is.

Meer weten over taaislijmziekte? Ga naar https://www.ncfs.nl/over-cystic-fibrosis.

 

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft op haar laatste ambtsdag als minister alsnog met fabrikant Vertex een afspraak kunnen maken over de prijs. Eerder deze maand leek dat nog onmogelijk. Dat was aanleiding voor veel heftige reacties bij patiënten en in de media.
 

Nieuwsoverzicht

januari 2017februari 2017maart 2017april 2017mei 2017juni 2017juli 2017augustus 2017september 2017oktober 2017november 2017december 2017
 

Volg ons op

  • Volg ons op Twitter
  • Volg ons op Youtube
  • Volg ons op Facebook