2017

Koninklijke onderscheiding voor longarts Harry Heijerman

28 september 2017

Longarts Harry Heijerman kreeg tijdens zijn afscheidssymposium op 27 september 2017 in het HagaZiekenhuis van de burgemeester van Zoetermeer Charlie Aptroot een koninklijke onderscheiding: Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg het vanwege zijn bijzondere verdiensten in de zorg voor patiënten met Cystic Fibrosis (CF), ook wel bekend als taaislijmziekte.

Harry Heijerman (l) en burgemeester Charlie Aptroot

Harry Heijerman is een vermaard longspecialist in binnen- en buitenland. Hij realiseerde in 1989 samen met longarts Wim Bakker het eerste CF-centrum in Nederland. Patiënten met deze ziekte kwamen vanuit het hele land naar Den Haag. Onder zijn leiding groeide het centrum en heeft het tegenwoordig meer dan 200 patiënten. Mede door die omvang hecht Harry aan een strakke organisatie: "De patiënt moet zo min mogelijk last hebben van regelingen en procedures rondom zijn levenslange ziekte. Wij regelen daarom alles: van medicatie tot thuiszorg. De zorg voor deze specifieke patiëntengroep is immers al complex genoeg."

Levensverwachting sterk verhoogd

Heijerman ziet op zijn spreekuur tegenwoordig meer volwassen patiënten dan kinderen. "Nog maar enkele decennia geleden was CF een ziekte die alleen door de kinderarts werd behandeld. Veel ouder werden patiënten niet. Vooruitgang in de behandeling heeft de levensverwachting sterk verhoogd. Tegelijkertijd ontstaan daardoor andere complicaties zoals leverziekte, diabetes mellitus en osteoporose."

Eén van zijn CF-patiënten zei: "Als Harry aan je bed kwam dan wist je, het komt wel goed." En Jacquelien Noordhoek, directeur  van de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting die het HagaZiekenhuis als eerste het CF-keurmerk gaf, verwoordde het als volgt: "Harry ziet goed dat de zorg vanuit patiëntenperspectief gegeven moet worden. En dat waarderen zijn patiënten enorm."

Begrijpelijke taal

Naast de patiëntenzorg was hij nauw betrokken bij diverse functies in huis. Hij was 2 keer stafvoorzitter en zat in diverse commissies, was 6 jaar voorzitter van de Centrale OpleidingsCommissie en de laatste jaren voorzitter van de Regionale Opleidings Commissie (ROC). Ook regionaal, landelijk en internationaal bekleedde hij diverse functies. "Hoe groter het probleem, hoe leuker ik het vind om er mijn energie in te stoppen. Het geeft een kick als ik het kan oplossen." Harry Heijerman schreef meer dan 100 wetenschappelijke artikelen op zijn naam die hij ook in begrijpelijke taal wist te vertalen.

Na 28 jaar HagaZiekenhuis zet Heijerman zijn carrière voort in het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Hij wordt daar medisch hoofd van de vakgroep Longziekten.

 

Nieuwsoverzicht

januari 2017februari 2017maart 2017april 2017mei 2017juni 2017juli 2017augustus 2017september 2017oktober 2017november 2017december 2017
 

Volg ons op

  • Volg ons op Twitter
  • Volg ons op Youtube
  • Volg ons op Facebook