2017

Heeft u vragen over vroeggeboorte?

15 november 2017

Op vrijdag 17 november is het Wereld Prematurendag. Op deze dag geven wij extra aandacht aan de zorg rondom te vroeg geboren baby’s en hun ouders. In het atrium van het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ) staat die dag van 13.00 – 16.00 uur een stand waar u terecht kunt met al uw vragen rondom vroeggeboorte.

15.000 baby's per jaar

Eén op de tien baby's wordt te vroeg (prematuur) geboren. Dat zijn jaarlijks meer dan 15.000 te vroeg geboren baby's in Nederland. Jaarlijks overlijden ongeveer 1000 baby's aan de gevolgen van hun vroeggeboorte. De baby's die het wel halen, liggen weken, soms maanden, in het ziekenhuis en lopen een verhoogd risico op allerlei complicaties en ontwikkelingsstoornissen. Wereld Prematurendag is in het leven geroepen om aandacht te geven aan deze baby's en hun ouders, broertjes en zusjes.

Het JKZ zorgt voor het hele gezin

De afdeling Neonatologie van het JKZ biedt een te vroeg geboren kind ontwikkelingsgerichte zorg (NIDCAP) gebaseerd op dat wat het kind aankan. Niet alleen de baby, maar het hele gezin staat centraal. Ouders worden bij alle zorg betrokken.

Daarnaast biedt het JKZ:

 • Mogelijkheid tot inroomen. Over het algemeen heeft het kind een eigen kamer, waar een van de ouders kan blijven slapen. Ouders kunnen zo dag en nacht bij hun kind zijn.
 • Tweelingkamers. Zodat een tweeling bij elkaar kan blijven en een van de ouders kan inroomen.
 • Geboortehotel. In het JKZ is het Geboortehotel waar moeders kunnen verblijven zolang ze nog kraamvrouw zijn.
 • Kamer 33. Dit is een kamer op de rand van de Neonatologie en de verlosafdeling. Hier kunnen moeders en kinderen samen verblijven wanneer de moeder zelf nog te ziek is om voor haar kind te zorgen, en het kind niet al te ziek is. De moeder wordt verzorgd door de verpleegkundigen van de verlosafdeling, het kind krijgt zorg van de verpleegkundigen van de Neonatologie.
 • Ronald McDonaldhuis. Ook hebben we het Ronald McDonaldhuis, waar ouders, broertjes en zusjes kunnen logeren, zodat het hele gezin bij elkaar kan blijven.
 • Borstvoeding. De Neonatologie heeft een aantal borstvoedingsdeskundigen die de moeder met raad en daad kunnen bijstaan bij het starten van de borstvoeding, helpen wanneer het niet goed loopt, advies geven over borstvoeding en kolven.
 • PREVOS. Kinderen hoeven hier niet meer te blijven totdat ze volledig zelf kunnen drinken. Met Prevos naar huis betekent met sondevoeding naar huis.
 • Nazorgpoli. De nazorgpoli is een poli waar kinderen naar toe gaan, die voor de 35 weken zijn geboren. Wanneer deze kinderen worden ontslagen, kunnen de ouders ervoor kiezen niet naar het reguliere ConsultatieBureau te gaan, maar naar de nazorgpoli te komen. Hier wordt het kind door meerdere disciplines gezien op een ochtend. Zo kunnen ouders alle afspraken op een ochtend doorlopen, i.p.v. steeds weer naar een andere instantie te moeten komen.
 • Lotgenotencontact. Als laatste biedt de Neonatologie ook de mogelijkheid aan ouders zich aan te sluiten bij de VOC (Vereniging Ouders Couveuse kinderen). Eens per maand wordt er een avond georganiseerd waarop ouders andere ouders kunnen ontmoeten die ook een te vroeg geboren kind hebben. Verpleegkundigen geven voorlichting en er wordt altijd een onderwerp uitgelicht om over te praten. Ouders kunnen hier met al hun vragen terecht.

Wereld prematurendag 2017

 

Nieuwsoverzicht

januari 2017februari 2017maart 2017april 2017mei 2017juni 2017juli 2017augustus 2017september 2017oktober 2017november 2017december 2017
 

Volg ons op

 • Volg ons op Twitter
 • Volg ons op Youtube
 • Volg ons op Facebook