2017

Hartoperatie in het HagaZiekenhuis: testjes voorkomen beroerte

31 augustus 2017

In het AD vertelt neuroloog Ruud Keunen over de methode die hij bedacht om te voorkomen dat patiënten een herseninfarct krijgen terwijl ze een hartoperatie ondergaan - een van de meest gevreesde complicaties. De methode uit het HagaZiekenhuis krijgt landelijk navolging.

De methode uit het HagaZiekenhuis gaat in alle Nederlandse hartcentra toegepast worden. Vijf centra hebben al toegezegd, bij de rest is het een 'work in progress', aldus de neuroloog. Nederland telt in totaal zestien hartcentra, waaronder één in Haga, het ziekenhuis waar Keunen aan verbonden is.

De uitbreiding gebeurt naar aanleiding van het grote succes van de methode in Haga, waar (ernstige) hartpatiënten uit de hele regio behandeld worden. Het idee van Keunen is even simpel als spectaculair: twee eenvoudige testjes voorkomen ernstige bijwerkingen tijdens en na een hartoperatie.

Laagste cijfer

Het aantal 'delieren' (ernstige verwarring) na een hartoperatie, wat bij 13 procent van de patiënten voorkwam, is in het HagaZiekenhuis met de helft gedaald. Doorgerekend heeft de 'Haga Braincare Strategie' daarmee al meer dan vijfhonderd patiënten een delier bespaard.

Ook het aantal herseninfarcten tijdens een operatie is sterk afgenomen. Van alle hartcentra heeft Haga hiermee de laatste jaren het laagste cijfer.

Neuroloog Keunen bedacht de methode in 2007. Korte tijd daarna is die, in samenwerking met de hartchirurgen van het HagaZiekenhuis, ingevoerd. Keunen is zelf geen hartspecialist, maar zag als neuroloog wel de gevolgen. Pas als het misging, kwam de patiënt bij hem terecht.

Na een herseninfarct volgt vaak een langdurig revalidatieproces. Patiënten met een delier liggen na de operatie nog dagenlang op de intensive care. Dat kon beter, bedacht Ruud Keunen. ,,Het leven zit vol ongelukken, maar vermijdbare risico's kun je voorkomen. Dat is mijn drive.''

Doorbloeding

De Haga Braincare Strategie houdt in dat het medische team voor én tijdens de hartoperatie meet of de patiënt een goede doorbloeding in de hersenen heeft. Is dat niet zo, door verstopte vaten, dan kan hier vooraf iets aan gedaan worden. Dat verkleint de kans op een herseninfarct tijdens de hartoperatie of een delier erna.

Bron: AD.nl

 

Nieuwsoverzicht

januari 2017februari 2017maart 2017april 2017mei 2017juni 2017juli 2017augustus 2017september 2017oktober 2017november 2017december 2017
 

Volg ons op

  • Volg ons op Twitter
  • Volg ons op Youtube
  • Volg ons op Facebook