2017

HagaHartcentrum leert cardiologen in opleiding alles over hartscan

12 juli 2017

De jaarlijkse cardiale CT-cursus van het HagaHartcentrum was ook dit jaar snel volgeboekt. 24 cardiologen in opleiding (aios) uit het hele land, kwamen naar het HagaZiekenhuis om hun kennis te verbreden. In 1 dag leerden ze van alles over de Cardiale CT, van theorie tot zelf oefenen met praktijkvoorbeelden.

Cardioloog Ivo van der Bilt helpt aios bij het beoordelen van de beelden

Het dagvullend programma op 1 juni begon met sprekers die vanuit verschillende invalshoeken het onderwerp cardiale CT (hartscan, zie kader) bespraken. In de middag was er een praktijkgedeelte waar de deelnemers zelf met software van Siemens konden oefenen. Aan het eind van het programma was er nog een quiz met prijs om de opgedane kennis te toetsen.

Beelden interpreteren

"De cardiologie CT is een belangrijk beeldvormende techniek die de arts ondersteunt in het stellen van de juiste diagnose ", zegt cardioloog Ivo van der Bilt van het HagaZiekenhuis. "Bij een ingreep worden de beelden gebruikt om ze met de praktijk te kunnen vergelijken. In de cardiologiewereld is de cardiale CT niet meer weg te denken. Het hart is lastiger in beeld te brengen dan andere organen, omdat het onafgebroken in beweging is. Je moet als cardioloog in opleiding daarom leren wat je precies ziet en hoe je de beelden moet interpreteren. Dat leren we hen bij de cursus. Zoals bij iedere specialisatie: oefening baart kunst."

Het HagaHartcentrum organiseert de jaarlijkse cursus nu voor de derde keer samen met Siemens. De gratis studiedag blijkt een succesformule. "De aios leren welke rol cardiale CT heeft in de algemene cardiologische praktijk. Ik vind het van groot belang om hen breed te interesseren en op te leiden. We delen daarom onze expertise en vakkennis graag met alle aios. "

Mooie score: 8,2

Ivo: "De deelnemers reageerden enthousiast over de studiedag en gaven ons via een enquête een 8.2 als gemiddeld cijfer. Daar zijn we blij mee. Dat is te danken aan de sprekers vanwege hun waardevolle bijdrage en aan de praktijkoefeningen. We kijken met veel voldoening terug op deze geslaagde dag."

Wat is een cardiale CT?

Met een CT-scan worden met behulp van röntgenstralen dwarsdoorsneden van organen in het lichaam gemaakt. Bij een Cardiale CT (Computer Tomografie) gaat het om een afbeelding van het hart. Met behulp van de scan is het mogelijk bijvoorbeeld de hartfunctie, de kransslagaders en de hartkleppen te beoordelen. Ook zijn op de scan eventuele stents (kleine, soepele cilindertjes van gaasdraad, die in vernauwde bloedvaten van het hart zijn gebracht om ze open te houden) en bypasses (stukjes nieuw bloedvat om een verstopping in een bloedvat te overbruggen) zichtbaar.

 

 

Nieuwsoverzicht

januari 2017februari 2017maart 2017april 2017mei 2017juni 2017juli 2017augustus 2017september 2017oktober 2017november 2017december 2017
 

Volg ons op

  • Volg ons op Twitter
  • Volg ons op Youtube
  • Volg ons op Facebook