2017

Coassistent Stijn kiest voor coschap in King’s College Hospital Londen

05 december 2017

“Toen de verpleegkundige in het King’s College Hospital (KCH) in Londen tegen mij zei: ’There has been a terroristattack at Westminster’ (er was een terroristische aanslag in Westminster) besefte ik pas goed dat de situatie ernstig was en dat het heel spannend zou worden.” Coassistent Stijn Gillisssen die graag traumachirurg wil worden, nam het initiatief om zijn keuzecoschap in Londen te doen.

Stijn staat op het dak van King's College Hospital in Londen

"De specialisten in het KCH hadden nog nooit een Nederlandse coassistent gehad en keken daarom eerst de kat uit de boom", vertelt Stijn. "De 1e weken werkte ik op de afdeling met 22 bedden. Ik moest me dagelijks opnieuw bewijzen. Dat was niet gemakkelijk. Maar uiteindelijk functioneerde ik als 1e jaars arts, medeverantwoordelijk voor alle uitvoerende taken op de afdeling. Ik liep mee op de afdelingsrondes, nam bloed af, werkte statussen bij en vroeg diagnostische onderzoeken aan. Een ideale leeromgeving waar ik heel veel patiënten met verschillende etnische achtergronden heb gezien."


Impact voor patiënten is heel groot

"Ons werk werd dagelijks een paar keer onderbroken door het traumasein. De eerste keer dat het sein afging bonsde mijn hart in mijn keel. 'Het gaat nu echt gebeuren!', dacht ik. Dit is waarvoor ik naar Londen ben gekomen. Het is fantastisch om te zien hoe het team van KCH na binnenkomst van de patiënt direct als een geoliede machine zijn werk doet."
Stijn heeft een aantal traumaseinen, onder supervisie, zelfstandig mogen opvangen. "Tijdens de traumaopvang zie je mensen in hun meest kwetsbaarste gemoedstoestand. De risico's zijn hoog en de impact voor de patiënt is soms onmeetbaar. Dat je op deze kwetsbare momenten zoveel voor je patiënt kan betekenen, is voor mij een drijfveer om als toekomstig arts elke dag voor het maximale te gaan."


Heftig… het leven gaat gewoon door

"Op 22 maart, een van mijn laatste coschapsdagen in het KCH, begon de dag als altijd. Totdat de verpleegkundige mij zei dat er een terroristische aanslag was geweest en er slachtoffers naar KCH zouden komen. Het 'Major Incident Protocol' werd in gang gezet.  In totaal 8 patiënten van de aanslag werden in het KCH behandeld. Bij 2 patiënten ben ik actief betrokken geweest. In dergelijke stressvolle omstandigheden leer je het beste hoe je reageert en handelt. Dat is in geen enkel oefenscenario te trainen."


De grootste schok kwam voor Stijn toen hij s 'avonds laat naar buiten liep. "Ik realiseerde mij dat de wereld en het leven voor de mensen buiten onveranderd leek. Niemand op straat kon weten wat ik zojuist achter die muren had meegemaakt. Dat voelde heel surrealistisch en dat had bij mij best impact. De inzet van het traumateam werd een paar dagen later beloond met een bezoek van Prins Charles aan het KCH." 


Stijn mocht in Londen diverse cursussen volgen. "Een daarvan is de Trauma Skills Course 2017. Deze wordt niet gegeven in Nederland. Samen met Bew Duncan, traumachirurg in KCH en oprichter van de cursus, schrijf ik nu een voorstel waarom Nederlandse artsen (in opleiding) deze cursus zouden moeten volgen. De uitwisseling tussen het KCH en het Hagaziekenhuis is mogelijk gemaakt voor andere coassistenten. Om dit proces beter te begeleiden heb ik een handleiding geschreven die nu door de traumachirurgie in het KCH wordt gebruikt.


Ik kreeg zelfs een baan aangeboden

Stijn kon zijn keuzecoschap doen dankzij een subsidie van het LUF, een internationaal studiefonds van de Universiteit van Leiden. Hij kreeg een financiële bijdrage ter compensatie van de kosten. Na zijn coschap in Londen weet hij 100% zeker dat hij traumachirurg wil worden. "Ik ben een doener en hou van direct resultaat", zegt Stijn. "Het KCH is voor mij de ideale leeromgeving geweest met bijzondere professionals. Een onvergetelijke tijd. Ze hebben mij zelfs een baan aangeboden, dus waar ik uiteindelijk ga werken is nog even de vraag!"

 

Nieuwsoverzicht

januari 2017februari 2017maart 2017april 2017mei 2017juni 2017juli 2017augustus 2017september 2017oktober 2017november 2017december 2017
 

Volg ons op

  • Volg ons op Twitter
  • Volg ons op Youtube
  • Volg ons op Facebook