2017

‘Moeder vol stoplichten’ leert kinderen over een ouder met MS

14 december 2017

Amelie is 9 jaar als haar moeder plotseling ziek wordt. Ze begrijpt niets van de ziekte met de moeilijke naam multiple sclerose (MS). Hoe Amelie hier mee omgaat staat in het boek ‘Moeder vol stoplichten’. Het verhaal is bedacht door kinderpsycholoog Fiona Sie die al 4 jaar zelf MS heeft. “Het boek is bedoeld voor kinderen van een ouder met MS, maar ook voor de ouders zelf is het interessant om te lezen.”

V.l.n.r.: Anita Neele, MS-verpleegkundige Reinier de Graaf en LangeLand, Fiona Sie, bedenker van de tasjes en het boek ‘een Moeder vol Stoplichten’, Ibtissam el Drissi wiens moeder MS heeft en het eerste tasje in ontvangst nam, Isolde Verschoor, MS-verpleegkundige HagaZiekenhuis en Hester Jansen, voorzitter van Kiwanis Den Haag

Het boek is tot stand gekomen mede dankzij auteur Beitske Bouwman die het verhaal van Fiona opschreef en illustrator Karst-Janneke Rogaar die de tekeningen maakte. Het eerste boek, verpakt in een 'tasje vol stoplichten', was voor de 12-jarige Ibtissam el Drissi. Haar moeder heeft ook MS.

Meer begrip

Ibtissam hield eerder op school een spreekbeurt over MS en kreeg daarvoor een 9,5. 'Mijn klasgenoten hadden nog nooit gehoord van de ziekte MS", vertelt Ibtissam. "Ik wil graag dat ze er meer van weten, want dan begrijpen ze mij ook beter." Haar moeder Najlaa Zouhri, die in 2010 MS kreeg, valt haar dochter bij. "Laatst wilden vriendinnen komen logeren. Dat gaat dan helaas niet, want ik weet niet of ik dat op dat moment aankan. Dat is moeilijk uit te leggen."

Serviceclub Kiwanis doneert 30 tasjes

Ibtissam kreeg het boek in het HagaZiekenhuis van Hester Jansen, voorzitter van serviceclub Kiwanis Den Haag. "Het is een spannend en ontroerend lees- én doeboek voor kinderen van 8 tot 12 jaar," vertelt Hester. "De hoofdstukken worden afgewisseld met verschillende opdrachten. Zo leren kinderen wat MS is en wat het betekent in het dagelijks leven." Het HagaZiekenhuis kreeg van Kiwanis 30 tasjes als donatie. Ze zijn gevuld met het boek, een potlood, drijvend vouwpapier en een Kiwanis pop.

Waardevolle aanvulling

MS-verpleegkundigen Isolde Verschoor van Haga en Anita Neele van Reinier de Graaf en LangeLand zijn heel blij met de donatie. "We werken veel samen", vertelt Anita Neele. "Zo organiseren we gezamenlijke bijeenkomsten en wisselen kennis en ervaring uit." Isolde Verschoor vult aan: "Patiënten reageren heel enthousiast. Zo'n boek over MS, dat gaat over de emotionele verwerking van de ziekte door kinderen, was er nog niet. Een mooie en waardevolle aanvulling."

Wat is Multiple Sclerose?

Multiple Sclerose, afgekort MS, is een aandoening van het zenuwstelsel. De bescherm- en isolatielaag rondom de zenuwen in de hersenen, ruggenmerg en oogzenuwen (het centrale zenuwstelsel) zijn beschadigd. Hierdoor kunnen problemen ontstaan met lopen, voelen en zien.

 

Nieuwsoverzicht

januari 2017februari 2017maart 2017april 2017mei 2017juni 2017juli 2017augustus 2017september 2017oktober 2017november 2017december 2017
 

Volg ons op

  • Volg ons op Twitter
  • Volg ons op Youtube
  • Volg ons op Facebook