Radiotherapie - HagaZiekenhuis van Den Haag

Wat is radiotherapie?

Radiotherapie is een medisch specialisme waarbij gebruik gemaakt wordt van ioniserende straling (röntgen- of elektronenstraling met een hoge energie) om kanker te bestrijden.

ARA_3676

Naast chirurgie en chemotherapie vormt radiotherapie één van de drie peilers voor de behandeling van patiënten met kanker. Jaarlijks worden in Nederland bij 100.000 patiënten kanker vastgesteld. Bij ongeveer een derde van deze patiënten vormt radiotherapie onderdeel van de eerste behandeling. Daarnaast wordt radiotherapie bij ongeveer evenveel patiënten gegeven om leed te verzachten als de patiënt niet meer kan worden genezen (palliatieve zorg). Radiotherapie wordt in Nederland gegeven in de academische en een aantal grote niet-academische ziekenhuizen, zoals het HagaZiekenhuis.

Röntgenstralen zijn onzichtbaar en niet te voelen, de bestraling doet dus geen pijn. Vaak wordt gedacht dat men na een bestraling radioactief is, dat is niet het geval. Na een bestraling kunnen dagelijkse activiteiten ook weer gewoon worden voortgezet.

 

 

Contact

HagaRadiotherapie
Locatie Leyweg

Telefoon(070) 210 2659

image_3006Meer informatie
Locatie LangeLand Ziekenhuis

Telefoon(079) 346 2494

image_3006Meer informatie