Radiotherapie - HagaZiekenhuis van Den Haag

Agnes Benning

Bij Agnes Benning (61) werd in 2016 een tumor van 1,2 centimeter ontdekt in haar linkerborst. De periode van de behandeling was zeer turbulent, omdat ook haar man gediagnosticeerd werd met kanker en haar schoonzoon aan diezelfde ziekte overleed. Agnes' behandelaar in het HagaZiekenhuis, radiotherapeut-oncoloog Gabriëlle Speijer, heeft in deze nare periode steeds volop met haar meegedacht en meegeleefd.

Agnes _BenningVier van haar zeven zussen kregen in het verleden al borstkanker. In september 2016 werd ook bij Agnes Benning een tumor van 1,2 centimeter ontdekt in haar linkerborst. "Ik ben geopereerd in het LangeLand Ziekenhuis. Daar is de knobbel weggehaald en is de borst gereconstrueerd met weefsel onder uit mijn borst. Dat wilde ik eerst niet, omdat mijn dochter na een borstverkleining heel lang napijn en ontstekingen heeft gehad. Maar de plastisch chirurg, dokter Zguricas, trok me over de streep. Zij zei dat ik na een reconstructie minder last zou hebben van het bestralen. Je ziet dan ook geen kuil zitten in de borst, omdat de tumor boven bij mijn decolleté zat. Helaas kreeg ik na de reconstructie een ontsteking. Er kwam vocht onder uit de geopereerde borst. Uit dit vocht werd een kweek gedaan en een hemolytische streptokok gevonden. Daarom heb ik een zware antibioticakuur gekregen. De plastisch chirurg zei dat mijn ontstoken borst gewoon bestraald kon worden, maar dat voelde helemaal niet goed. Dokter Speijer was het helemaal met me eens: we zouden afwachten tot de ontsteking was verdwenen. En daar was ik haar zeer dankbaar voor!"

"In december heb ik op de poli Radiotherapie uitleg gekregen over de bestralingen. Ook kreeg ik de ruimte in de kelder te zien met de apparatuur. Daarna was er nog een afspraak om de tatoeagepuntjes te zetten waarmee de plaats wordt aangegeven waar bestraald moet gaan worden. Al het personeel was zeer vriendelijk, dat was heel fijn."

Alles kwam tegelijk

"De bestralingen zijn vlak na oud en nieuw in het Haga Ziekenhuis begonnen. Ik hoefde gelukkig maar twee weken bestraald te worden, omdat mijn okselklier en de randen van de tumor in mijn borst schoon waren. Andere artsen wilde me langer bestralen, maar dokter Speijer vond twee weken meer dan genoeg. Daar was ik heel blij om. In december hadden we gehoord dat mijn man prostaatkanker had en is hij uiteindelijk op 7 maart geopereerd. In januari werd duidelijk dat mijn schoonzoon nog maar 3 tot 6 maanden te leven had. Op 11 maart is hij overleden, ook aan kanker. Alles kwam tegelijk. Dokter Speijer heeft me overal psychologisch bij ondersteund. Ik mocht altijd bij haar terugkomen en zij hield bij de behandeling rekening met al die andere dingen die in mijn leven gebeurden. Een ontzettend fijn mens. De bestralingen zelf vond ik geen pretje. Het voelde niet pijnlijk, maar je ligt heel oncomfortabel op een hard bed. De ambiance in de kelder gaf me ook een naar gevoel, vooral die lange gang ernaartoe. De wachtruimte viel wel mee. Wat ik jammer vond, is dat er geen mogelijkheid was om koffie of iets anders te pakken. Ik heb begrepen dat inmiddels wel kan. Gelukkig waren de medewerkers van de Radiotherapie allemaal even vriendelijk en meelevend."

Goede nazorg

"Ik heb nu geen kanker meer, maar het weefsel in mijn borst blijft een harde bonk. Daar krijg ik oedeemtherapie voor. Ook nu is dokter Speijer heel zorgzaam. Bij ongerustheid mocht ik terugkomen en stelde ze een mammografie voor. Ik vroeg eerst om een echo, maar op een mammografie zie je alles duidelijker en als er iets te zien is, komt er vanzelf een echo achteraan. Dat noem ik nou goede nazorg! De mammografie staat binnenkort gepland. Pas als ik daar de uitslag van heb, ben ik gerustgesteld. Ik kan tenslotte zélf niet in het weefsel kijken."

 

Contact

HagaRadiotherapie
Locatie Leyweg

Telefoon(070) 210 2659

image_3006Meer informatie
Locatie LangeLand Ziekenhuis

Telefoon(079) 346 2494

image_3006Meer informatie