Radiotherapie - HagaZiekenhuis van Den Haag

Bestraling darmkanker

Darmkanker

Endeldarmkanker is een woekering van kwaadaardige cellen in het laatste stuk van de dikke darm: de endeldarm. Meestal begint het als een poliep. Risicofactoren zijn eetgewoonten (veel vet en rood vlees, weinig vitamines en weinig vezelrijke producten). Ook kan er sprake zijn van erfelijke aanleg.

Hoe vaak komt het voor?

Endeldarmkanker komt voor bij mannen en vrouwen, meestal boven de 60 jaar. De aandoening komt in Nederland jaarlijks bij ongeveer 9.500 mensen voor, maar het aantal neemt de laatste jaren toe.

Wat zijn de klachten?

In het begin zijn er vage klachten. Ze ontstaan door geleidelijk maar aanhoudend bloedverlies in de ontlasting, waardoor bloedarmoede optreedt. Andere klachten hebben te maken met slijmverlies, verstopping, loze aandrang en darmkrampen of diarree. De ontlasting kan veranderen in een potloodachtige vorm.

Onderzoeken

Naast een lichamelijk onderzoek wordt bloedonderzoek verricht en zal de darm aan de binnenzijde bekeken worden, waarbij stukjes weefsel worden verwijderd voor nader onderzoek (endoscopie met biopsie). Bij kanker in de endeldarm worden onderzoeken gedaan om na te gaan of de tumor door de darmwand heen is gegroeid en/of naburige organen is binnengedrongen. Ook zal onderzoek gedaan worden naar mogelijke uitzaaiingen in lymfklieren en/of organen (CT-scan, MRI-scan, endo-echografie (inwendige echografie).

Behandeling

De behandeling bestaat meestal uit een operatie. Daarvoor vindt radiotherapie plaats, soms in combinatie met dagelijkse chemotherapie. Ook kan de behandeling beginnen met het aanleggen van een stoma. Daarna volgen bestralingen met chemotherapie en pas daarna verwijdering van de tumor.

Contact

HagaRadiotherapie
Locatie Leyweg

Telefoon(070) 210 2659

image_3006Meer informatie
Locatie LangeLand Ziekenhuis

Telefoon(079) 346 2494

image_3006Meer informatie