Radiotherapie - HagaZiekenhuis van Den Haag

Bestraling longkanker

Longkanker

Longkanker is een kwaadaardige tumor van de longen. Het ontstaat in de luchtwegen of in de longblaasjes. Soms zaait de tumor uit, via de lymfebanen naar de lymfeklieren en via de bloedbaan naar andere organen. Er zijn twee soorten longkanker: een wel- en niet-kleincellige vorm, 80 procent van de mensen met longkanker krijgt de niet-kleincellige vorm. De vorm heeft invloed op de groeisnelheid en het tempo waarmee de tumor zich door het lichaam verspreidt. Dit bepaalt dus ook het type behandeling.

Hoe vaak komt het voor?

Per jaar horen 10.000 mensen in Nederland dat ze een vorm van longkanker hebben. Meer mannen als vrouwen krijgen longkanker en bij mannen is het de meest voorkomende vorm van kanker. Toch daalt de laatste jaren het aantal mannen en stijgt het aantal vrouwen dat de diagnose krijgt.

Wat zijn de klachten?

Meestal ontstaan pas in een laat stadium klachten als:
•    (Kriebel)hoest, een veranderend hoestpatroon.
•    Ophoesten van bloed.
•    Kortademigheid.
•    Herhaaldelijke luchtweginfecties.
•    Pijn in de borstkas.
•    Gewichtsverlies.

Behandeling

Voor het behandelen van longkanker maken behandelaars een afweging tussen operatie (chirurgie), bestraling (radiotherapie), chemotherapie, of een combinatie van deze mogelijkheden. Afhankelijk van het soort cellen waaruit de tumor is ontstaan, hoe kwaadaardig ze zijn en de mate van verspreiding in het lichaam wordt een behandeling voorgesteld.

Contact

HagaRadiotherapie
Locatie Leyweg

Telefoon(070) 210 2659

image_3006Meer informatie
Locatie LangeLand Ziekenhuis

Telefoon(079) 346 2494

image_3006Meer informatie