Radiotherapie - HagaZiekenhuis van Den Haag

Bestraling borstkanker

Voorbereiding

Uw eerste afspraken voorafgaand aan de bestralingen

Uw eerste afspraken voorafgaand aan de bestralingen vinden plaats op de polikliniek Radiotherapie. Het secretariaat van de Radiotherapie maakt deze afspraken telefonisch met u. Telefoonnummers treft u rechts aan in het contactblok.

Voor uw eerste afspraak met de bestralingsarts volgt u route K03 - polikliniek Radiotherapie. U meldt zich bij de balie. Daar wordt u doorverwezen naar wachtkamer K04.

Wij raden u aan om bij het eerste gesprek iemand mee te nemen. Tijdens het eerste gesprek neemt de bestralingsarts een aantal zaken met u door, zoals uw ziektegeschiedenis, de reden en het doel van de behandeling. Stel de arts alle vragen die u heeft en blijf niet met onzekerheden of twijfels zitten. De bestralingsarts vertelt u hoelang de behandeling gaat duren, hoeveel behandelingen per week u krijgt en wat nog aan voorbereiding nodig is voordat de bestraling kan beginnen. Ook vertelt de bestralingsarts u wat de bijwerkingen kunnen zijn. Meestal wordt er een lichamelijk onderzoek gedaan. Tot slot vraagt de bestralingsarts uw toestemming voor de behandeling. U bent altijd vrij om wel of niet voor een behandeling te kiezen.

Voorlichtingsgesprek

De bestralingen worden voorbereid en uitgevoerd door de MBB-ers. Indien u kiest voor een behandeling neemt de afdelingssecretaresse telefonisch contact met u op om een afspraak te maken voor een voorlichtingsgesprek met een MBB-er en aansluitend het maken van een CT-scan (computer tomografie). De afspraak voor het voorlichtingsgesprek vindt ook plaats op de polikliniek Radiotherapie.

De MBB-er vertelt u over de behandeling met behulp van fotomateriaal. Daarnaast worden de mogelijke bijwerkingen besproken en wat u kunt doen om deze te verzachten. Ook krijgt u adviezen over huidverzorging en andere tips. Vanzelfsprekend is er gelegenheid om vragen te stellen. Na het gesprek begeleidt de MBB-er u naar de afdeling Radiotherapie waar de CT-scan wordt gemaakt.

CT-scan (computertomografie)

Als onderdeel van de voorbereiding op de bestraling wordt een CT-scan gemaakt. Met behulp van deze scan wordt het aangedane deel van uw lichaam in 'schijfjes' afgebeeld. Door deze schijfjes in de computer op elkaar te stapelen, ontstaat een afbeelding in 3D (3 dimensies). Hierop kan de bestralingsarts precies zien welk gebied bestraald moet worden.

De MBB-er zet na het maken van de CT-scan 3 of 4 tatoeagepuntjes op uw lichaam. Hierbij wordt een klein druppeltje inkt vlak onder de huid geprikt. Dit is een oppervlakkig prikje dat u kunt voelen. De plaats op het lichaam waar de puntjes geplaatst worden, is afhankelijk van het te bestralen gebied. Deze puntjes zijn heel klein, maar wel blijvend. Ze zijn zeer belangrijk om u tijdens de bestralingen steeds goed te kunnen positioneren op de bestralingstafel. Soms wordt het gebied op de huid aangetekend met markeerinkt. Deze inkt kan afgeven op uw kleding. Omdat de inkt soms moeilijk te verwijderen is raden wij u aan om 'oude' kleding te dragen.

CT radiotherapie

Bestralingsplan

Met de gegevens van de CT-scan wordt een bestralingsplan gemaakt. Het maken van een bestralingsplan en het invoeren van uw gegevens in de computer kost tijd. U start meestal binnen 2 weken na de voorbereiding met de bestraling. Het kan voorkomen dat gedurende de behandeling een deel van het voorbereidingstraject moet worden herhaald, bijvoorbeeld om het bestraalde gebied aan te passen.

Contact

HagaRadiotherapie
Locatie Leyweg

Telefoon(070) 210 2659

image_3006Meer informatie
Locatie LangeLand Ziekenhuis

Telefoon(079) 346 2494

image_3006Meer informatie