Radiotherapie - HagaZiekenhuis van Den Haag

Bestraling borstkanker

Borstkanker

Borstkanker is een kwaadaardig gezwel dat is ontstaan in het borstklierweefsel.

Hoe vaak komt het voor?

In Nederland treedt borstkanker jaarlijks bij meer dan 14.000 vrouwen op. Bij ongeveer 60% van deze vrouwen vindt een borstsparende behandeling plaats. Bij ongeveer 2000 vrouwen wordt "een voorloper" van borstkanker het DCIS vastgesteld.

Wat zijn de klachten?

Vaak zijn er geen klachten en is de tumor in de borst ontdekt na een borstfoto (mammografie). In sommige gevallen kunnen wel de volgende klachten aanwezig zijn:
•    Een "knobbel" in de borst, die meestal niet pijnlijk is.
•    Vloeistof uit de tepel (soms bloederig).
•    Een ingetrokken tepel (die eerst niet zo was).
•    Verandering van de huid van de borst of bij de tepel, zoals een plotseling ontstane sinaasappelhuid of een zweertje.

Behandelingen

Bestraling na de operatie

Na een borstsparende operatie vindt altijd bestraling plaats. Uit studies is namelijk gebleken, dat de kans op nieuwe tumoren daarmee afneemt. De bestraling is uitwendig en heeft als doel eventuele onopgemerkte tumorcellen in de borst te doden met een zo goed mogelijk cosmetisch resultaat.

De bestraling

De hele borst (het borstklierweefsel) krijgt 16 bestralingen toegediend in ongeveer 3 weken. Soms volgen daarna nog 5 tot 7 bestralingen van de plaats waar de tumor is verwijderd. Dit heet de boosterdosis.

In het HagaZiekenhuis gebruiken we een patiëntvriendelijke, hartsparende bestralingstechniek bij linkszijdige bestraling. Deze techniek noemen we de VBH-methode.

Contact

HagaRadiotherapie
Locatie Leyweg

Telefoon(070) 210 2659

image_3006Meer informatie
Locatie LangeLand Ziekenhuis

Telefoon(079) 346 2494

image_3006Meer informatie