Radiotherapie - HagaZiekenhuis van Den Haag

Bestraling prostaatkanker

Prostaatkanker

Bij prostaatkanker bevinden zich kwaadaardige cellen in het weefsel van de prostaat. Prostaatkanker is een veel voorkomende vorm van kanker, in Nederland komen er jaarlijks ruim 10.000 patiënten bij. De grootste groep patiënten zijn mannen ouder dan 65 jaar. Prostaatkanker groeit langzaam en geeft in het begin vaak weinig klachten. In een later stadium kunnen klachten ontstaan zoals pijn bij het plassen, vaker moeten plassen en bloed bij de urine. Als de ziekte zich uitzaait naar andere delen van het lichaam, gebeurt dit vaak naar de botten of lymfeklieren.

Behandeling

De behandeling van prostaatkanker kan bestaan uit:
•    Operatie.
•    Uitwendige bestraling.
•    Hormonale therapie.
•    Chemotherapie.
•    Active surveillance (actieve controle).

Soms bestaat de aanpak uit een combinatie van enkele behandelingen. De specialist stelt een behandeling voor op basis van de mate van kwaadaardigheid, het stadium van de ziekte en de lichamelijke conditie.

Bestraling

Bestraling van prostaatkanker kan genezend (curatief) zijn of klachtenbestrijdend (palliatief). Na een operatieve verwijdering kan aanvullende bestraling nodig zijn (als de operatieve bevindingen tegenvallen). Bij een genezende (curatieve) bestraling voor prostaatkanker onderscheiden we vier soorten:
•    Uitwendige bestraling.
•    Uitwendige bestraling in combinatie met hormonale therapie.
•    Uitwendige bestraling na operatie.

Uitwendige bestraling

Voor uitwendige bestraling wordt gekozen op grond van tumorkenmerken, prostaatgrootte en de algemene conditie en/ of bijkomende ziektes van de patiënt. De keuze hiertoe wordt uitgebreid besproken bij het eerste bezoek.
Uitwendige bestraling wordt ook regelmatig gecombineerd met hormonale therapie.

Contact

HagaRadiotherapie
Locatie Leyweg

Telefoon(070) 210 2659

image_3006Meer informatie
Locatie LangeLand Ziekenhuis

Telefoon(079) 346 2494

image_3006Meer informatie